Mi is ez az egész?

2013.02.07. 21:07

Ha valaki a böngészője címsorára néz, és úgy tippeli meg a nevem, igaza van! Szopkó Tibornak hívnak. Talán Mezőcsáton mond valamit ez a név, aki pedig nem itt él, az valószínűleg nem fog erre az oldalra navigálni, így engedjétek meg, hogy eltekintsek a bemutatkozásról. Menet közben amúgy is minden kiderül.

Frissen létrehozott blogom célja az, hogy a – reméljük, átmeneti… - fejlesztési időszakban valamennyire helyettesítse a weboldalamat. Így továbbra is meg tudok osztani olyan, jellemzően közéleti-politikai gondolatokat, amelyek közvetlenül érintik szülővárosom, Mezőcsát életét, az itt élők mindennapjait. Önkormányzati képviselőként hiszek abban, hogy a nyilvánosság - lehető legnagyobb fokú – biztosítása szükséges feltétele a valóban demokrata, korszerű városvezetésnek. A közéleti kérdésekben folytatott értelmes diskurzus pedig szükséges feltétele annak, hogy a közügyek iránt érdeklődő mezőcsáti állampolgárok pontosan, ha lehet, közvetlenül értesüljenek a lakóhelyük közéleti, helyi politikai/önkormányzati ügyeiről, így megalapozottan tudnak véleményt formálni ezekről, valamint joggal kérhetnek beleszólást bizonyos döntésekbe. Ne pusztán kóbor pletykák uralják a közbeszédet!

A facebookon mostanában számos olyan kritikát, panaszt olvastam, amit közeli és távoli ismerőseim a városvezetésnek címeztek (kóbor kutyák, úthibák, ÖTE támogatása), arra gondoltam, ha nem is a face-en, de itt igyekszem megválaszolni ezeket, vagy legalábbis reagálni rájuk. Viszont tovább is gondoltam egy kicsit a dolgot, ugyanis ahhoz, hogy részletekbe bocsátkozzam, érdemes először komplexen áttekinteni a város önkormányzatának helyzetét. A lehetőségeket, a közelmúltat, a nehézségeket, és azt, mit várhatunk a jövőnktől - őszintén szembe kell néznünk a realitásokkal!

Ezért, mivel már az önkormányzati ciklus bő felén túl vagyunk, először célszerű értékelni az eddigi történéseket, az elmúlt cirka két évet meghatározó irányvonalakat. Úgy általában itt az ideje az évértékelésnek – pontosabban kétév-értékelésnek. Ez nyelvtanilag nem helyes, ellenben logikailag mindenképpen okszerű. Persze ezt az értékelést tényekre alapozom majd, de várhatóan nem fogja nélkülözni a szubjektumokat – azaz leírom, hogy én miképp láttam, hogyan éreztem a dolgokat, mi a saját véleményem.

Tehát a közeljövőben azt várhatjátok tőlem, hogy a blogon egy-kétheti rendszerességgel közzé teszem ezt a kétév-értékelést. Persze folytatásokban, tematizálva és/vagy időrendi sorrendben, hiszen senkit nem akarok egy százoldalas gigaposzttal eltántorítani a témától! :-)

Az elején megfogalmazott céllal szinkronban egyébként azt is szeretném elérni, hogy a felület adta lehetőségeket kihasználva interaktívvá tegyük a blogot, ezzel is erősítsük a nyilvánosságot – boldogan fogadom tehát a hozzászólásokat, kérdéseket, sőt, akár még a kritikákat is! Úgy gondolom, ilyen logika mentén idővel nemcsak eljutunk az említett konkrétumokhoz (kutyák, utak), de talán közösen bővíthetjük azoknak a kérdéseknek a körét, amelyeket érdemes bevonni a közbeszédbe. Én most egy kicsit ennyivel (is) szeretnék hozzájárulni a helyben régóta áhított harmonikusabb közhangulathoz.

Befejezésül pedig elárulom, sokat tépelődtem azon, valóban helyes-e, hogy ilyen formába öltsem az elején megfogalmazott törekvésemet. Hiszen évek óta sokan tanácsolják, az ilyen témákat ne vessek fel az interneten, mert ha „nyitok”, akkor nagy támadási területet teremtek magamon, az önkormányzati munkámon, és annak nem lesz jó vége – ugye amit írni fogok, azt viszonylag könnyű akár név nélkül is kiforgatni, kihasználni. Egyébként is, Mezőcsáton nem szokás, hogy a helyi politikai vezetők ilyen módon fordulnak a nyilvánossághoz. De úgy gondolom, 2013-ban, az EU egy demokratikusan működő országának egyik települési önkormányzati képviselőjeként nincs félnivalóm. Amit mondtam, állítottam, azért eddig is vállaltam a felelősséget, és hiszek abban, hogy az egyenes, tiszta, őszinte beszéd – még akkor is, ha sokan nem így gondolják – elengedhetetlen eleme a mai közéleti, politikai tevékenységnek. Persze ha hibázok, természetesen azt is vállalom. Nem szeretnék tehát semmilyen hasznot húzni ebből a blogból – nem is lehetne, inkább csak kockázata van –, de legalább ennyit megérdemel Mezőcsát, megérdemlik a mezőcsátiak! Szerintem.

Hiszen végtére is - I love Mezőcsát!

A bejegyzés trackback címe:

https://szopkotibor.blog.hu/api/trackback/id/tr85068356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hojdák Zoltán 2013.02.08. 13:32:39

Megelégedettséggel értesültem e blog elindításáról.
Örülök, hogy végre valaki (ismét) elindít egy olyan Mezőcsátról szóló interaktív felületet, amely a szabad, közösségépítő gondolatok kifejtésére próbálja sarkalni a lakosságot.
Nem tudom, hogy ennek az újabb felületnek mi lesz a sorsa, hiszen már több hasonló próbálkozás is megbukott, néhány gátlástalan kommentező és nagyon sok - jó gondolatú - ám önmagát fel nem vállaló hozzászóló miatt.
Egyelőre ebben a blogban is csak bizakodni tudok, hiszen az elindítója nem nevezhető (minden sértő gondolat nélkül) pártatlan és érdektelen személynek. Bízom benne, hogy az oldalon elkerülhetetlen konfliktushelyzeteket jól fogja tudni kezelni.
Épp emiatt azt hiszem a blog-gal kapcsolatosan nagyon sok múlik azokon is, akik a jövőben nem csak figyelemmel kívánják kísérni, de véleményük és javaslataik megfogalmazásával majd azok megosztásával aktívan közre is működnek a blog – átvitt értelemben Mezőcsát - életében.
Bízom abban, hogy az elkövetkező időszakban akár itt, akár más „csáti” felületen a kulturált társalgási szintet nem sértő, valóban a közösséget építő gondolatok jelennek majd meg, amelyért annak megfogalmazója, személye felvállalása mellett is képes lesz felelősséget vállalni.

És ha már itt vagyok, reagálnék a kommentek között megfogalmazott egyik felvetésre, miszerint „sajna...a mezőcsáti főutca nem az Önkormányzat kezelésébe tartozik”, „meddig kell még ilyen úton közlekednünk? Meddig kell még autóban, biciklin zakatolnunk?”

Saját véleményem szerint nem is biztos, hogy a jövőben nekünk a Mezőcsát főútján kellene zakatolnunk, esetleg száguldoznunk.
Ismerve Mezőcsátot állítom, hogy – a távolságok és az idő jelentéktelen növekedésével – bárhonnan, bárhová eljuthatok úgy, hogy a főutcát - régi OTP épületétől a református templomi kereszteződéséig – nem veszem igénybe.
Ügyeim elintézésére – ami erre az érintett útszakaszra esik – pedig ott a lábam. A kocsit letéve, (parkolóhely van bőven) egy-két perces sétával bárhová eljuthatok.
Jelentős időkiesés nélkül eljuthatok az orvoshoz, a pénzintézetekhez, bevásárolhatok, esetleg elintézhetem a hivatalos ügyeimet, úgy, hogy közben sétáltam egyet.

És mi az értelme ennek?
Két kihelyezett KRESZ-táblával meg lehet valósítani egy sétáló/ esetleg korlátozott gépjárműforgalmú útszakaszt.

A jövőben nem kellene szégyenkeznünk a minket meglátogatók előtt a főutcánk miatt. Hiszen a városunkba érkezők gyakran csak annyi ideig tartózkodnak nálunk, hogy az első benyomásukra hagyatkozva képesek csak leírni Mezőcsátot.
A belvárosunk képe ha lassan is, de látványosan megújult. Akkor meg mi értelme van annak, hogy a minket meglátogatókat egy göröngyös, gépjárműforgalomra alkalmatlan útszakaszon végigcitáljuk úgy, hogy annak figyelme a kátyúk kerülgetése miatt csakis az út minőségére koncentrálódik.
Inkább sétáljunk egyet velük, s mutassuk meg a megújuló Mezőcsátot.
Már csak egy igényes többfunkciós szórakozóhely hiányzik innen, ahol a kulturált fogyasztás követelménye mellett szavakban is bemutathatjuk lakóhelyünket.

Gere István 2013.02.11. 19:41:41

Gratulálunk és örülünk, hogy eszedbe jutott a blog indítása. Megragadjuk az alkalmat a blogokban kért problémák tájékoztatására. Az elején kezdem.
2012. tavaszán a kis-Vörösmarty út elején csőtörés volt. A Vízművek elhárította a hibát és betemette a gödröt a híg sárral. Időközben esett az eső és a kukás autó kb. 4 hete beleszakadt. Legalább 60 cm mély gödör keletkezett, ami balesetveszélyes. Múlt héten szerdán voltam bent a Polgármesteri-hivatalban bejelenteni. Azóta sem történt semmi. Kérjük a helyszínt nézd meg és légy szíves mielőbb intézkedj, míg valami komolyabb baleset nem történik! Köszönöm a kis-Vörösmarty utca nevében, és sok sikert kívánok!

szopkotibor 2013.02.13. 20:34:29

Sziasztok, mindenekelőtt nagyon köszönöm a sok biztatást, jól esnek a kommentjeitek, már tényleg kezdek abban hinni, hogy valóban jó felületet választottam! :-) Pista bá': a gödör ügyében intézkedtem, ma ígéretet kaptam arra, hogy napokon belül betemetik, de sajnos a teljes helyreállítás csak március 15 után várhatunk a Borsodvíztől. De addig is átmenetileg rendbe teszi a város (már csak a balesetveszély elhárítása miatt is), ha pedig véletlenül pár napon belül nem lesz kész, akkor kérnék szépen egy újabb figyelmeztetést!

Gere István 2013.02.16. 06:40:02

Köszönjük szépen a gyors közreműködésedet! A héten betemették a gödröt. További jó munkát kívánunk!

Tolvaj Márton 2013.02.17. 21:32:43

Sok sikert a bloghoz =) Nem ígérem hogy folyamatos olvasód leszek, de majd néha néha felnézek =)
süti beállítások módosítása